Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černá Labuť - Reduta

V našich životech se čas od času vyskytnou události nebo činy, o kterých jsme tvrdili, že nám se rozhodně stát nemůžou. Mohou to být malé okamžiky, které se týkaly jenom nás a našich nejbližších, ale může se jednat i o události, které ovlivnily téměř každého na zeměkouli a se kterými nikdo nepočítal. Právě o těchto jevech je nové představení brněnské Reduty – Černá Labuť.

Po nedávném odchodu půlky ansámblu a taky nevýraznějšího režiséra Jana Mikuláška, který v Redutě působil, jsem měla takový pocit, jakoby se Reduta znovu hledala. Změnit svou image od avantgardního podniku s hrami pro pár vybraných, kteří se rádi dívají na katarzní kusy, byl věru odvážný krok. Představení Černá Labuť lze ovšem pokládat za krok tím nejlepším směrem.

Pokud ovšem předpokládáte, že se vydáte na jednoduchou hříčku, u které si odpočinete, tak to se nevydáte. Představení se sestává z několika modulů. Scénky s událostmi, které změnily chod světa a mají v dějinách svoje pevné místo, střídaly krátké výroky, které upozorňovaly na omyly nás všech. Musím říct, že to byl docela zápřah na hlavu, protože výroky nebyly úplně jednoznačné a vyžadovaly dle mého názoru docela pokročilý přehled. Před každým dalším výrokem jsem se bála, že ho nepochopím a sama před sebou intelektuálně pohořím. Ovšem bylo tam pro každého něco a tak se smáli i ti pomalejší spoludiváci. ( Jen tak pro představu jsme si připomněli předpoklad, že Miloš Zeman se již nikdy do politiky nevrátí až po větu „Dodi, vezměme to raději tunelem…“)

Samo předříkávání omylů neboli černých labutí by ovšem byla hodinu a půl docela nuda. Režisér Braňo Holiček ovšem pracuje velmi zajímavě s prostorem a svícením a příliš se nezdržuje rekvizitami. Což vyžaduje nadané herce zejména v oblasti pantomimy. A v tomto ohledu jsem byla velmi spokojená. Můj předpoklad, že to celé potáhne Roman Blumaier byl správný, ale ostatní se rozhodně nedali zahanbit a vytvářeli spolu soudržný útvar, který nás protahoval přes nejrůznější události, které formovaly naši minulost, ale formují i naši současnost. Ráda bych také vyzdvihla, že události nešly chronologicky a člověk tak nemohl předpokládat, co bude následovat, což dodává představení potřebnou dynamiku. 

 

Celkové pojetí mi přišlo syntézou práce Pitínského a dříve zmiňovaného Mikuláška. Bylo to dost neotřelé na to, aby i zkušenější diváci byli zaujati, ale mělo to svou vnitřní milost a roztomilost, takže jsme odcházeli příjemně naladěni.

 

 Jestli mám najít jen jedno ale, závěrečná scéna s mikrovlnkou měla nějakou chybu. Chápu záměr inscenované trapnosti, ale chybělo tomu něco. Nějaký element. Musím ale přiznat, že sama nevím, co by to mělo být. Jestli hudba, nebo peří, které by se pomalu snášelo z černé labutě. Ale to je jen malá výtka k něčemu, co si asi většina diváků neuvědomí.

 

 Divadlo má někdy diváky burcovat a upozorňovat na problémy, které mezi námi bují. Představení Černá Labuť k nim patří, ale jeho zpracování si vystačí s jemnými výrazovými prostředky. Reduta ukázala, že umí silná a těžká představení i bez létajícího jídla, neustálého naznačování kálení na jevišti a dlouhých monologů, při kterých  se herci plazí buď v bordelu po zemi nebo po nich teče voda, zatímco visí ze stropu (a jsou umazání od jídla a toho bordelu).

 

 

Černá Labuť je představení, které se nebude líbit většině, ale podle mě byste ho vidět měli. Ono taky trochu provětrat mozkové závity ještě nikomu neuškodilo. Zvlášť pokud člověk pořád konzumuje ohavné zprávy na Nově. I když i Novy se možná dočkáte, inu nechte se překvapit a určitě vyrazte do Reduty. Braňo Holiček předvedl, že není jen Honzíkem z Vyprávěj, ale také nadějný režisér, který navštívil Brno v pravý čas. 

 

 Další informace najdete nejspíše na stránkách NDB.

Autor: Magdaléna Řiháková | neděle 22.2.2015 13:30 | karma článku: 8,56 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Magdaléna Řiháková

Jak jsem si šla změřit tuky v těle

Co vás čeká, když neprozřetelně vlezete na váhu pár dní po Novém roce. Ne na váhu, na stroj, který vám zruinuje sebevědomí...

10.1.2016 v 10:25 | Karma: 19,10 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ostatní

Magdaléna Řiháková

Jak mě tatínek zapomněl v baletu

Sníh nikde a témata na fejetony se jen tak nenápadně rýsují. A tak jsem téměř psychoanalyticky zabředla do svého podvědomí a vyhrabala příběh, který je o sněhu a dětství a mých rodičích. Ideální předvánoční téma, nemyslíte?

10.12.2015 v 13:32 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Magdaléna Řiháková

Jak jsem si znovu našla bydlení

Někdy člověku dochází inspirace. Někdy mi vůbec nikdo neubližuje, abych se mu mohla pomstít na blogu. A někdy se nastěhujete někam, kde se zase píše samo.

22.11.2015 v 11:21 | Karma: 15,52 | Přečteno: 680x | Diskuse| Ostatní

Magdaléna Řiháková

Divadelní recenze: Jméno v Městkém divadle Brno

Když jsem zjistila, že bude Městské divadlo Brno uvádět francouzskou komedii Jméno, srdce mi zaplesalo. Znala jsem tenhle kus ve filmové verzi a velmi mě pobavil.

28.9.2015 v 17:10 | Karma: 8,55 | Přečteno: 460x | Diskuse| Kultura

Magdaléna Řiháková

Jak jsem málem udělala v českých médiích pohovorový homerun.

Poměrně nedávno vyslovila jsem jedno velmi pošetilé přání. Řekla jsem, že bych chtěla být úplně blbá.

9.9.2015 v 17:05 | Karma: 17,20 | Přečteno: 672x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Jsem studentka, fejetonistka, divadelní kritička a velká milovnice módy. Mám dva blogy, které jsou sice krásné, ale bez čtenářů. A to je škoda a sama si tam návštěvnost nezvednu. Berte prosím mé články s nadhledem, není to kniha životních mouder ani zaručených pravd.